Blog

Manastiri u blizini Ivanjice

Ivanjica poseduje bogato istorijsko i duhovno nasleđe i u okolini Ivanjice možete posetiti neke od naših najpoznatijih manastira. Spisak manastira koje možete posetiti sami ili u našoj organizaciji.

Manastir Studenica

Manastir Studenica potiče iz XII veka i udaljen je 39km od Kraljeva i 49.9km od Ivanjice. Jedan je od najvećih i najznačajnijih Srpskih Pravoslavnih manastira.

Manastir Studenica proglašen je 1979. Spomenikom kulture od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu Republike Srbije a 1986. je pod zaštitom UNESCO-a.

Manastir se nalazi na listi Svetske istorijske baštine.

Manastiri Ovčarsko - Kablarske klisure

Jedna od najlepših klisura u Srbiji, kroz koju protiče Zapadna Morava, nalazi se nedaleko od Čačka, između planina Ovčar i Kablar. Presečena je planinskim masivima koji su sastavljeni od stena i blagih šumovitih padina.
Zbog broja manastira, ovaj predeo se često naziva Srpska Sveta Gora

Manastir u Pridvorici

Manastir u Pridvorici je manastir Srpske Pravoslavne Crkve i potiče iz XII veka, kao i Studenica. Manastir poseduje status Spomenika kulture od izuzetne važnosti. Nalazi se u selu Pridvorica, nadomak Ivanjice.

Arhitektura manastira oslikava srednjovekovnu Rašku školu. Manastir Preobraženja Gospodnjeg sastoji se od jedne kupole i polukružne apside na istoku.

Manastir u Kovilju

Manastir u Kovilju je Srpski Pravoslavni manastir i posvećen je Svetom Arhangelu Gavrilu. Nalazi se u selu Kovilje, nadomak Ivanjice, između planina Golija i Javor, na reci Nošnici.

Manastir se sastoji iz 2 crkve, jedne izgrađenoj u pećini i posvećene Svetom Arhangelu Gavrilu, a druge, kasnije sazidane, posvećena Svetom Nikoli.

Manastir potiče iz XII veka.

Manastir u Klisuri

Manastir u Klisuri nalazi se u mestu Dobrača, nadomak Ivanjice, na magistralnom putu koji povezuje Arilje i Ivanjicu, između stenovitih predela i kanjona reke Moravice.

Manastir u Klisuri posvećen je Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Leave a Comment

Povežimo se

Letnji PARK paket

Park Vikend Paket

PROMO Park paket

Produženi RELAX vikend

Pomoć ili pitanje?